Anadolu Ajansı İstanbul Genel Merkezi ve Açık Ofis Projesi, toplam 15,000 metrekarelik bir inşaat alanına sahip bir iç mekan tasarım projesidir. Proje, 3 bodrum kat, zemin kat ve 12 normal kattan meydana gelmektedir. Tasarım ve planlama, sadece dış cephenin tamamlanmış olduğu ve bina içerisinin kaba inşaat sürecinden teslim alındığı bir aşamada tamamen sıfırdan kurgulanmıştır.
Bina iç mekan tasarım konsepti, kurumun prestijini ve yenilikçi vizyonunu yansıtmayı amaçlamıştır. Sadece mimari çözümler geliştirmekle kalmamış, aynı zamanda bu çözümleri Yayın Tasarımı yönetmelikleriyle ilgili teknolojik ve altyapısal yönlerle desteklemiştir.
Üst Yönetim Katı, mat ve parlak yüzeylerdeki açık gri tonların uyumlu bir karışımıyla minimalist bir estetiği yansıtmaktadır.
Tüm bina tasarımında da hakim olan bu minimalist yaklaşım, Amerikan ceviz mobilyalar ve nötr kahverengi tekstil bazlı vinil dekoratif duvar kağıtlarıyla tamamlanarak kata zarif ve sofistike bir dokunuş ekler. Mimari plan çözümünde ise; yönetim odaları katın cephe hattı boyunca gün ışığından maksimum düzeyde yararlanacak şekilde konumlandırılmıştır. Katta odalardan geriye kalan ortak alanın "Cam fanus" adı verilen ve canlı bitkilerle desteklenen bekleme alanı ile bölüntülenmesindeki temel amaç aynı zamanda tanımlı bir sirkülasyon alanı oluşturulmuştur. Fanus üzerinde ve kat tavanında doğal ışık alımına katkı sağlayan fonksiyonelliğinin yanı sıra estetik amaçlarla da tasarlanan skylight; katta ferah ve huzurlu bir atmosfer yaratıyor. Cam tavanlı döner merdiven ise bir üst katta bulunan ve geniş bir terasa açılan bir asma kata bağlanmaktadır. Bu düşey sirkülasyon elemanı tasarıma yapısal bir ilgi noktası ekleyerek katın minimalist çekiciliğini vurgulamaktadır.
Açık plan ofis katlarında, modern ve şeffaf bir çalışma ortamı amaçlanmıştır. Fonksiyonel ve mekansal ayrımlar, platformlar ve geçirgen özel tasarım mobilyalar aracılığıyla sağlanır; böylece huzurlu ve aydınlık bir ortam oluşturulmuştur. Malzeme seçimlerinde açık gri tonlar ahşap dokunuşlarla öne çıkarılmıştır. Her kata bir renk atanması ile departmanlara özel bir kimlik yaratılırken binanın iç mekan konseptinde genel tasarım diline bağlı kalınmıştır. 1. Bodrum ve Zemin Katlarda, 5.50 metreye kadar olan kat yüksekliklerinin fonksiyonel kullanımlarına uygun mimari çözümler sağlanmıştır. Akışkan formlarda özel tasarım mobilyalara zemin ve tavanlarda oluşturulan benzer entegre tasarım dokunuşları ile dinamik, çok yönlü ve işlevsel ortak kullanım alanları yaratılmıştır. Bu katlar da Üst Yönetim Katının minimalist estetiğini yansıtır; bu yönde, mat ve parlak yüzeylerde açık gri tonların hakim olduğu, zaman zaman ahşap vurgularla tamamlanan bir tasarım sunar. Kapsamlı bir peyzaj projesi eşliğinde katta iç mekan ortamına canlı bitkiler sorunsuz bir şekilde entegre edilerek projenin ''nefes alan, huzurlu mekanlar'' tasarlama amacının altı çizilmiştir.
Açıklık, kapsayıcılık ve erişilebilirlik ilkeleri doğrultusunda tasarlanan mekanda, katlara ait idari odalar dışında kalan tüm alanların işlevsel ve mekânsal ayrımları, kot farklılıkları oluşturan platformlar ve şeffaf özel imalat mobilyalar ile sağlanmıştır. Bu tasarım yaklaşımı, her bir ofis katının ve genel proje konseptinin ortak tasarım dilini yansıtır.
peyzaj proje: verda botanic
fotoğraf: egemen karakaya